Слабо експортно търсене на американското зърно. Пшеницата продължава спада си.

На търговската сесия в сряда зърнените контракти на CBOT в Чикаго отново завършиха в червената зона, въпреки оптимистичния старт на търговския ден. Пшеница в САЩ понижи цената си, на фона на опасенията за спад в експортното търсене, които бяха подгряти от поредната руска победа на египетския търг за покупка на пшеница. Но този път, Египет купи не само руска, но и пшеница производството на Казахстан. Съединените щати не са подали заявка за участие в търга, усещайки своята неконкурентноспособност. "Американските износители са развяли белия флаг", - каза Shawn McCambridge от Jefferies Bache за египетския търг.

 

Цената на царевицата също слезе надолу, тъй като трейдърите предпочетоха да осребрят печалбите си преди излизането на доклада за реколтите. Доклада на американското министерство на земеделието ще излезе в понеделник и най - вероятно ще намали прогнозата за производство на царевица. Много трейдъри смятат, че Министерството на земеделието ще намали прогнозата повече от очакваното. Реколтата  пострада от сухото и горещо време през лятото и от наводнения през пролетта, но до каква степен е трудно да се предскаже. Поради несигурността си, участниците на пазара предпочетоха да  намалят риска и да чакат до понеделник, в страни от търговията.

  

 

 

Пшеницата от ЕС, наобратно, показа ръст на котировките на фона на повишенията на външните пазари. За ръста на европейската пшеница помогна египетския търг, тъй като стойността на руското зърно е много близка до цената на френското. Според участник в търга, разликата в цената е само 5 долара/тон.