Зърнените договори паднаха под натиска на долара

На търговската сесия във вторник, зърнените договори на CBOT приключиха в червената зона.

Пшеницата в САЩ усети натиска на силния долар. Повишението на валутния курс прави американското зърно по-малко привлекателно за чуждестранните инвеститори. Особено при сериозната конкуренция с успешната в последно време  черноморска пшеница.

Отслабеното търсене все повече намалява. Вчера, държавният вносител на Египет обяви нов търг за пшеница след края на търговската сесия. Износителите от САЩ ще подадат заявки за участие в търга, но на практика нямат надежда за спечелване на търга.

 

Нараства безпокойството на инвеститорите за ситуацията с европейската дългова криза, както и за състоянието на американската икономика. Макроикономическите рискове, доведоха до засилването на американския долар.

 

 

Цената на царевица значително се понижи. Независимо, че частните аналитични агенции продължиха да намаляват прогнозите за производството на царевица.  Informa понижи прогнозата си дo 12,711 милиарда бушела, в сравнение с 13,353 милиарда бушела в августовската си прогноза.

 

След края на търговската сесия  USDA потвърди негативната тенденция в седмичните си данни за състоянието на посевите с царевица. С "добро - отлично" състояние в момента се оценяват само 52%  от посевите с царевица, което е с 2 пункта по-малко, отколкото преди седмица.

 

За известно възстановяване на котировките в края на търговския ден, помогнаха вълненията около загубите от реколтата във връзка с неблагоприятните метеорологични условия. Суша отново заплашва посевите с царевица, както през лятото, когато тя помогна за ръста на котировките. Най-вероятно, в доклада си през тази седмица американското министерство на земеделието ще отрази намаление на прогнозите за производството на царевица. Много трейдъри смятат, че Министерството на земеделието на САЩ ще намали прогнозата  повече, отколкото се очаква.

 

 

Европейските борси на пшеница, както и борсите в САЩ  във вторник бяха подвластни на макроикономическите опасения,  причинили спад в котировките. Но спада не е толкова значим, колкото в Чикаго, поради отслабването на еврото.

 

Асоциацията на френските фермери AGPB дадоха оценка на производството на пшеница в страната за 33,5 милиона тона, малко по-голяма от прогнозата на държавната агенция FranceAgrimer, която бе направена в средата на август.

 

Германия оценява своя експортен потенциал на пшеница на около 3 млн. тона. Обаче проблемът е, че през този сезон той е почти напълно концентриран в южните райони, което увеличава транспортните разходи при доставката до северните,морски, експортни пристанища.