Експортните мита за зърно от Украйна ще се запазят до края на 2011 г.

Митата при износ на зърно от Украйна ще се запазят до края на 2011 г., тъй като правителството отхвърли предложението на Министерството на аграрната политика да се откажат от митата.

 

"Отказ от мита няма да има, ако ще ги отменяме, то ние се нуждаем от допълнителни консултации с МВФ, за да се търсят нови източници на приходи за бюджета." – заявиха от министерството.

 

По-рано, министъра на земеделието на Украйна Николай Присажнюк предложи кабинета да премахне митото от 9 до 14% от митническата стойност на зърното, но против това бяха от Министерството на финансите.

 

Според министерството на земеделието, в резултат на въвеждането на мита е била намалена изкупната цена от търговците на зърно на вътрешния пазар, намалели са продажбите от земеделските стопанства, което доведе до ниските нива на износ на зърно.

 

През юли от Украйна са били изнесени само около 370 хил. тона зърно, което е 80% по-малко, отколкото през юни. Нисък обем на износа се наблюдава и през август: за първите 27 дни на месеца са експортирани около 900 хиляди тона зърно, в сравнение с 1,3 милиона през август 2010 г.

 

ZarnoBorsa06 Септ, 2011