Европейска пшеница: негативните макроикономически новини натиснаха цената

В понеделник eвропейската пшеница се оказа в центъра на вниманието, без своя обичаен ориентир - Чикаго. Борсите в САЩ бяха затворени, за да празнуват Деня на труда.

 

Търговията в Европа се проведе на фона на негативна макроикономическа среда. Водещите индекси на фондовите пазари в Европа паднаха. Имаше срив на котировките на европейския банков сектор. Появиха се сериозни съмнения относно стабилността на възстановяването на американската икономика. Паднаха цените на суровия петрол.

 

Котировките на парижката пшеница паднаха с 0,7%, лондонските котровки на фуражната пшеница също  паднаха, на фона продажбите с цел усвояване на печалбата от играчите.

 

Намаляването на котировките на европейската пшеница обаче, бе ограничено, поради съхраненото безпокойство относно обема на царевичната реколта в САЩ. Частните аналитични агенции Pro Farmer, FC Stone и Lansworth единодушно намалиха прогнозите си за производството. Последната точка по този въпрос ще постави USDA в своя ежемесечен прогнозен доклад в понеделник 12 септември. Освен това, трейдърите смятат, че тримесечните данни за запасите от зърно в САЩ на 30 септември, ще отразят увеличеното търсене на пшеница, която е по-евтина от царевицата.

 

В северната част на Германия миналата седмица, отново валя дъжд, и делът на фуражната пшеница от общата реколта нараства още повече. Във връзка с това, решението на Украйна да остави експортните мита до края на годината, е в полза на  немските износители.