Либия купува 500 хиляди тона пшеница и 400 хиляди тона брашно

Според някои представители на европейския зърнен бизнес, Либия през следващите 2-3 месеца ще внесе 500 хиляди тона пшеница и 400 хиляди тона пшенично брашно. Необходимостта от закупуване на големи обеми брашно от чужбина, възниква след тежките разрушения по промишлената инфраструктура на страната, включително и върху мелнични предприятия, по време на гражданската война.

 

Националния Преходен Съвет на Либия вече купува през последните месеци пшеница и брашно, чрез търговски компании от Египет и Тунис. Част от закупената пшеница се преработваше в брашно на територията на Египет, и камионите за извозване също бяха предоставени от Египет.

 

Някои представители на преходните власти на Либия са заявили, че страните които са били против, или са заели изчаквателна позиция, по отношение действията на бунтовниците и операциите на НАТО, няма да се ползват от подкрепата на новото правителство и няма да получат преференции при икономическа дейност на територията на Либия. Това се отнася преди всичко за Русия, Китай и Бразилия. 

  

Европейските дипломати казват, че санкциите по отношение на 6 либийски пристанища, могат да бъдат снети още тази седмица.

 

ZarnoBorsa02 Септ, 2011