Чикагската пшеницата се срина

Търговската сесия в четвъртък приключи със значителен спад на зърнените договори на CBOT.

Цената на пшеницата продължи да намалява, тъй като трейдърите продължиха да разпродават и да усвояват печалби преди тридневната ваканция. В понеделник, пшеничните контракти достигнаха 3 седмичен максимум, движещи се в зелена зона от началото на август.

 

Отрицателно влияние на търговията оказаха няколко фактора. Засилването на курса на щатския долар. Прогнозата за валежи в южните части на американските Велики равнини, където започва сеитбата на твърдата зимна пшеница. И накрая, усвояването на печалби от  значителна част от играчите.

 

Настроението на инвеститорите се влоши дори от резултатите за експорта през  седмицата до 25 август. Експортните продажби на американската пшеница (369,1 хиляди тона) са в долната част на пазарните очаквания (350-550 хиляди тона).

 

Черноморската пшеница отново попречи на възстановяването на американската. Латвия предостави транспортен коридор на руската експортна пшеница, след няколко години на криза в сътрудничеството. По този начин ще се извършват по-ефективно доставките, особено за Северна Африка. Така че американските трейдъри очакват да се намалят показателите на експорта на американското зърно.

 

Царевичните фючърси също направиха рязък спад на фона на усвояването на печалби от трейдърите, преди кратката празнична ваканция в края на седмицата. В понеделник,  борсите в САЩ ще бъдат затворени за честване на Деня на труда. Инвеститорите започнаха да прибират печалби, след като най-активните декемврийски контракти нарастнаха с 15% през август. Трейдърите считат, че пазарът е значително надценен, каза John Kleist от ebottrading.com.

 

 

Без свои свежи новини в четвъртък, европейските борси на пшеница се ориентираха от Чикаго, където пшеницата драстично падна.

 

В същото време, спада в котировките на европейската пшеница бе сравнително скромен. Трейдърите са в очакване на септемврийската прогноза за реколтата от пролетна пшеница в САЩ от частните аналитични агенции FC Stone и Informa Economics,  а малко по-късно и от USDA.