Близките котировки на чикагската пшеница поеха в различни посоки

Дневната търговията на пшеничните пазари в САЩ беше под влиянието на участниците, които затваряха позиции и усвояваха печалби. Въпреки това, в края на деня близките септемврийски контракти на американската пшеница завършиха с различни посоки.

Фючърсите на твърдата зимна пшеница поеха нагоре на фона на продължаващата загриженост за почвеното засушаване, което може да попречи при сеитбата през есента, котировките на твърдата пролетна пшеница също поеха нагоре - на фона на спада на добивите и спада в качеството на зърното.

Само септемврийските котировки на меката пшеница в Чикаго тръгнаха надолу, тъй като обемът на доставките по тези контракти се оказа повече от очакваното.

 

Царевицата внезапно приключи ценовото рали и започна да пада по време на вчерашната търговия. Близкия контракт достигна рекордно ниво във вторник, а сега пада поради липса на свежи новини, които биха могли да гарантират продължаване на ралито. Опасенията за неблагоприятното за реколтата време вече са максимално включени в процеса на ценообразуване. Linn Group намали прогнозата за производството на царевица с 3% до 12,4 милиарда бушела, но този фактор не оказа влияние на динамиката на цената на царевицата. Трейдърите, блажено затваряха сделки и усвояваха печалби, каза Mike Krueger от The Money Farm.

 

 

Почти през целата търговия в сряда на европейските борси пшеницата се търгуваше с понижение. Чувстваше се въздействието от страна на хода на търговията в Чикаго, където спекулантите прибираха печалби.

Въпреки това, за Европа деня завърши с малко, но в плюс. Подкрепа за пазара дойде от Либия, която разширява мащаба на покупки на пшеница и брашно. Имайки предвид  водещата роля на Франция сред европейските сили в оказване на помощ на въстаниците, то тя може да разчита на определени преференции. Договорите за доставка на 120 хиляди тона френска пшеница са вече сключени. Карго от 22,5 хиляди тона вече се формира и трябва да бъде изпратено в рамките на следващите 10 дни.