Зърнените котировки под влияние на разнопосочни фактори

На търговската сесия във вторник, зърнените контракти на CBOT затвориха в различни посоки. Цената на пшеницата затвори в червената зона, благодарение на известно подобряване на метеорологичните условия в САЩ: почвата в засушените райони на Великите равнини получавайки повече влага, засилва надеждите за по-малко щети над реколтата.

В щата Тексас, ключова област за отглеждане на твърда червена зимна пшеница, сушата е заседнала вече една година. В този район се прогнозира  подобряване на времето /дъждове/ преди сеитбата на зимните култури, каза Bryce Knorr от Farm Futures. Този фактор охлади вчерашните опасения. Недостатъчното експортно търсене на американската пшеницата от своя страна оказва натиск върху цената.

 

Царевицата е все още лидера в търговията. Царевичните фючърси продължиха ръста си на фона на разочарованията, които донесоха първите резултати от жътвата. Щетите, нанесени от летните горещини и сушата, се оказаха повече от очакваното, подкрепяйки вчерашните негативни очаквания на трейдърите.

Добивите в началото на прибиране на реколтата показват намаление от 15-25 бушела/акър /около 100-150 кг/дка/ спрямо миналата година и производителите са недоволни, казват от AgResource Company. Инвестиционни фондове са купили около 9000 договора за царевица, като помогнаха продължаването на ралито.

 

 

Европейската пшеница затвори с понижение, следвайки чикагските котировки. Трейдърите затваряха сделки след неотдавнашното повишение в цената. Инвестиционни фондове изкупуват по-голям брой договори, укрепвайки пазара. По думите на трейдъри,  цената скоро отново ще се устреми нагоре, на фона на разочароващите данни за царевица в САЩ, но също и поради опасенията относно качеството на пшеницата в Германия.

Френската хлебна пшеница след  3-дневния си ръст слезе надолу под натиска на вчерашната търговия в Чикаго, въпреки основанията си за растеж, като проблемите с качеството на немската пшеница, както и предстоящите доставки за Либия.

 

Английската фуражна пшеница, наобратно, продължи да се движи нагоре. Жътвата в страната е завършена на 75%. Добивите от пшеница се оказаха по-големи от очакванията, но под средното за сезона (следствие на пролетната суша).

 

Участниците в сектора също така отбелязват и проблемите с доставката на руска пшеница /пристанищата се затрудняват с обработката на зърното за износ и налагат някои ограничения в приема на вагони/, които могат да доведат до дисбаланс на търсенето и предлагането в краткосрочен план.