Европейската пшеница: за един ден експортните цени нараснаха с 11 долара за тон

Търговиската седмица за зърнените контракти на CBOT започна с повишения. Лидер в търговията обаче бе царевицата, която избута нагоре котировките на пшеницата и соята. Пшеничните фючърси затвориха в различни посоки, като най-активния декемврийски контракт понижи стойността си. Все пак, преобладаващо влияние оказаха факторите за растеж - като опасенията за състоянието на посевите с пролетната пшеница, на които могат да навредят лошите метеорологични условия. Освен това, засушаването в Тексас и Оклахома може да попречи на сеитбата на твъдата, червена, зимна пшеница тази есен.

 

Противоположни проблеми може да имат в северните части на Великите равнини на САЩ: прекомерни валежи застрашават със забавяне хода на жътвата на пролетниците, освен това и с евентуално снижаване качеството на пшеницата. Допълнителна подкрепа оказва и засиленото търсене. Производителите на фуражи е вероятно да повишат интереса си към пшеницата, след поскъпването на царевицата.

 

Царевичните фючърси продължиха да растат на фона на опасенията на трейдърите за възможно намаляване на производството заради горещините и засушаването. Ограничение на ръста на котировките дойде от липсата на свежи новини за състоянието на посевите. Според трейдъри фактора понижен добив, вече е включен в цената.

Най-активния декемврийски контракт затвори по-ниско от постигнатия максимум по време на търговската сесия, но все пак постави нов рекорд.

За да се поддържа "бичо" настроение на пазара има нужда от повече нови и значими фактори, смятат анализатори от Jefferies Bache. 

 

 

Европейската пшеница сподели радостта от дневното рали в Чикаго, където котировките на фючърсите на пшеницата, водени от царевицата се повишиха още повече. Европейците положително реагираха и на предложените мерки за стимулиране на американската икономика като цяло.

 

Фактор за подкрепа бяха и дъждовете в Германия, създавайки опасения за спад в качеството на реколтата. Вероятно валежи ще има през цялата седмица до началото на следващата, казват метеоролозите от Telvent DTN. Така че, производството може да бъде намалено, а оттам и износа на хлебна пшеница.

 

Само за вчерашния ден експортните FOB цени на френската пшеница се повишиха с 11,22-11,27 $/тон, в зависимост от пристанището.