Украйна: Аграрното министерство инициира премахване на експортните мита на зърно

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна изготви проект за изменение на закона "Митническа тарифа", за премахването на сега действащите износни мита за зърно, пише "Комерсант-Украйна", позовавайки се на заместник-началника на отдела за развитие на аграрните пазари в министерството Анатолий Разгон.

 

"Държавата не е удовлетворена от износа на зърно в последно време - каза той - Ние вече сме подали документи в Министерството на икономиката и сега се водят  консултации. Мисля, че в близко време, законопроектът ще бъде съгласуван".

 

С активирането на износните мита от 01 юли, износителите са започнали да губят позиции на чуждите пазари. Зърнотърговци заявяват, че те не могат да се конкурират с фирми от Русия, тъй като техното зърно е най-малко $ 30 на тон по-евтино от украинското. В резултат през юли е отбелязан спад от 5 пъти в износа, до 300 хиляди тона, в сравнение с 1,5 милиона тона през юни.

 

Сега определените мита за пшеница са в размер на 9% от цената в договора (но не по-малко от 17 евро на тон), царевица - 12% (не по-малко от 20 евро на тон), ечемик - 14% (не по-малко от 23 евро на тон).

 

Правителството е принудено да премахне таксите, смятат участници на пазара. "Аграрния комплекс е основен източник на приходи за страната и правителството трябва да коригира търговския баланс - това може да обясни действията на държавата," - казва главния изпълнителен директор на Агенция "ААА" Сергей Наливка. „Премахването на таксите е възможност за Украйна за попълване на валутните резерви, а за фермерите -  печалба и възможност за нови инвестиции в селското стопанство”.

 

Някои големи компании с въвеждането на експортните мита не са правили никакъв експорт.

ZarnoBorsa29 Авг, 2011