Лошите новини за царевицата повишиха цената на пшеницата

В петък, зърнокотировките на CBOT завършиха търговската сесия със значително увеличение, въпреки спада в ранната търговия през деня. Пшеницата уверено нарастна на фона на царевичното и соевото рали. Царевицата повиши цената си с 2%, а соята с 3% по време на сесията. Ръстът на пшеничните котировки бе ограничен от това, че пазарът усеща силната конкуренция на черноморската пшеница, както и нейните обилни  запаси, които уравновесяват ограничените запаси от пшеница в Съединените щати. Въпреки това, докато царевица се повишава, пшеницата и тя ще върви нагоре, тъй като и двете култури се използват за производството на фураж.

 

След два дни на вяла търговия царевицата в петък рязко поскъпна на фона на силно експортно търсене и подкрепа от външните пазари. Въпреки това, основният фактор на ръста на царевицата, който помогна за преодоляването на нивото на съпротива от $ 7,50 за бушел, са резултатите от Pro Farmer. Резултатите от обиколката на Professional Farmers of America,  направена по нивите на Съединените щати, допълнително подгря пазара в петък. Според участниците от пътуването " състоянието на царевицата е лошо и вероятно ще се влоши." Дава се прогноза за реколтата от царевица за 12,484 милиарда бушела, докато прогнозата на USDA е за 12,914 милиарда бушела.

По данни на организацията, проблеми с реколтата ще има още. Негативните очаквания на ниски добиви бяха потвърдени в петък, изпращайки цените нагоре. Допълнителен фактор на подкрепа стана продажбата на 360 хиляди тона американска царевица от неизвестен получател. За седмицата декемврийските договори  нараснаха с 5,9%.

 

 

Европейската пшеница затвори с повишение вчерашната търговската сесия. Валежите в Германия и Великобритания отново наплашиха с потенциални щети пазара. Според FC Stone, дъждове в близките дни може да забавят жътвата на пшеницата в Обединеното кралство.