Пшеницата расте, докато царевицата се колебае

В четвъртък зърнените контракти в Чикаго завършиха търговската сесия в зелената зона. Цената на пшеницата отново тръгна нагоре, отчасти с помоща на спекуланти, които масово закриваха късите позиции и от изкупуване на контракти от инвестиционните фондове. Трейдърите, които смятат, че потенциала за ръст на царевичните фючърси е ограничен, се фокусираха върху пазара на пшеница. Някои анализатори смятат, че това преместване е странно "от гледна точка на фундаменталните фактори."

 

Все повече нараства безпокойството сред трейдърите от усилващото се засушаване в южната част на Великите равнини, което е проблем за сеитбата на твърдата зимна пшеница HRW.

 

В началото на търговския ден имаше натискът върху цената дошъл от разочароващите показатели на експортните продажби. Те са 347,1 хиляди тона за търговската седмица и са значително под пазарните очаквания (450-750 хиляди тона).

 

Пазара в САЩ видя в победата на руската пшеница на египетския търг не свой неуспех, а знак за засилване на световното търсене. Трейдърите в САЩ и Европа разглеждат засиленото търсене като възможност за увеличение на цените.

Експерти и търговци от САЩ се успокояват с това, че експортните цени на руската пшеница продължават да растат от търг на търг и, второ, агресивния руски износ може бързо да изтощи руския потенциал за износ, а след това търсенето на американско зърно ще се увеличи.

 

 

Вторият пореден ден царевица на CBOT се търгува вяло. На вчерашната сесия, царевицата малко повиши цената си на фона на нарастващите фючърси на пшеницата, както и заради опасения за реколтата. Според официални данни, добивите на царевицата падат. Според трейдърите, царевицата просто няма накъде да се увеличава, така че очакването за повишение на стойността е ограничено. Играчите също се опасяват от колапс на финансовите пазари днес, който може да потопи царевицата.

 

 

Европейската пшеница бе подкрепена от ръста в Чикаго.

На настроението на спекулантите положително повлия факта, че цената на руската пшеница на последния египетски търг продължава да расте. Ценовата разлика между руската и европейската пшеница е намалена.

 

Европейските трейдъри също не изключват, че руското правителство може скоро да въведе ограничителни мита за износ на зърно, за да се охлади прекалено високия темп на износ. Разбира се, това веднага ще увеличи шансовете на европейската пшеница на световните пазари.