Котировките смениха посоката си

Зърнените контракти на CBOT завършиха търговската сесия в сряда в червената зона. Пшеницата затвори с изразено понижение на фона на усвояване на печалби от трейдърите, както и от липсата на свежи новини, които биха могли да играят ролята на фактори за подкрепа. Трейдърите фиксираха печалби вчера на дългите позиции не само на пазара на пшеница, но също така и на пазарите на царевицата и соята. От друга страна, малка подрепа дойде от опасенията за реколтите на САЩ и Европа. По-специално, пролетната пшеница помогна да се забави падането на котировките на CBOT. Ограничаване на спада дойде и от някои данни за възможно засилване на търсенето, казаха трейдърите.

 

Царевицата на вчерашната сесия показва смесена тенденция, като леко спадна при близките контракти. През втората половина на търговския ден, цената на царевицата усети подкрепа от опасенията за състоянието на посевите. Въпреки спада в търсенето,  запасите намаляват дори по-бързо, казват трейдъри.

  

 

Европейската пшеница затвори с понижение на търговската сесия вчера, последвайки пазарите в Чикаго. Прогнозата за канадската пшенична реколта, която се оказа повече от очакваното по-рано, натисна цената в ЕС. От друга страна, участниците в сектора следят отблизо оценката за състоянието на посевите в САЩ. Оценките силно варират, което изнервя трейдърите и прави пазара взривоопасен.

 

Фуражна пшеница от Русия и Украйна се предлага в северното пристанище на Италия  Равена, на цена от 214 € / тон, което е със 7 евро повече от миналия петък. В същото време унгарската фуражна пшеница с разходите за доставка, се предлага по 220 € / тон. Италианските потребители забелязвайки високото качеството на руската фуражна пшеница, са започнали да я смесват с хлебната.