Зърното продължи възхода си

Седмичната търговия на зърнените контракти в Чикаго започна с растеж. На търговската сесия в понеделник, чикагската пшеница нарасна леко в цената, почуствала подкрепата на фондовите пазари и царевичното рали.

 

Силният бичи фактор - безпокойството за състоянието на посевите и производството на пролетни култури - породи технически покупки на пазара на пшеница, казаха трейдъри.

 

 Данните на USDA, които станаха известни след приключването на търгавската сесия, потвърдиха някои страхове. Оценката на състоянието на посевите с царевица "добро - отлично" е намалена за седмица с 3 пункта до 57% (70% през миналата година). Аналогичния показател за пролетната пшеница е намален с 4 пункта до 62% (82% през миналата година).

 

Подкрепа на търговията осигури и отслабването на курса на американския долар.

 

 

Царевичните фючърси на CBOT нараснаха значително в понеделник, на фона на вълненията относно обема на производството на зърно в САЩ. Въпреки слабото търсене - както вътрешно, така и експортно - трейдърите акцентират върху фактора реколта, като най-важен.

Царевицата също получи подкрепа и от ръста на цените на акциите на фондовите борси.

 

 

Европейската пшеница нарасна до най-високото си ниво за последните два месеца на фона на опасенията, че предлагането на зърно с високо качество ще намалее на световния пазар. Дори и в Русия запасите от фуражна пшеница са големи, но хлебната пшеница е в ограничено количество.

 

Положителен тласък в Европа дойде от Чикаго, където котировките на меката пшеница растат втори пореден ден на фона на очакванията за намаляване на прогнозите за производството на царевица и соя. Експерти и търговци очакват, че негативните последици от проблемите със закъснялата сеитба, както и горещините през юли, ще се задълбочат.

Загриженост за реколтата има и в Германия, където неожънати са все още 60% от площите с пшеница в северната част на страната - основен износител на хлебно зърно.

 

 

Друг фактор на подкрепа е постоянното увеличение на експортните цени на руската пшеница.