Котировките на зърното рязко се повишиха

Зърнените контракти приключиха изминалата седмица с рязко увеличение.

 

Петъчната търговска сесия се оказа успешна за пшеницата на CBOT, за възстановяването на която  помогна нарастването цената на пролетната пшеница, тъй като нейното производство може да бъде намалено, поради неблагоприятните атмосферни условия, които нанесоха щети в северните части на Великите равнини. Трейдърите сериозно се опасяват, че оценките за реколтите от пролетни култури, включително пшеница и царевица ще намаляват занапред. Има основания да се смята, че показателите на USDA за засадените площи и средните добиви от пролетна пшеница също са били изначално завишени. В момента, опасенията на трейдърите за размера на реколтата от пролетна пшеница започнаха да се потвърждават с началото на жътвата, чиито резултати бяха отразени в новия доклад на USDA. Фермерите само започнаха жътвата, а много от участниците на пазара вече се разочароваха, каза Dale Durchholz от AgriVisor.

 

 

Царевичните фючърси на CBOT също затвориха със значително увеличение на петъчната сесия. Следващата седмица експерти ще извършат по нивите ревизия, чиито резултати ще отразят щетите нанесени на посевите. Експертите на PFG Best казаха, че юлските горещини са навредили не само на добивите, но и на състоянието на кочаните на царевица, за което са докладвали земеделски производители и експерти.

 

 

Европейските борси на пшеница в петък се вдъхновиха от повишението на чикагската пшеница, водени от негативните очаквания за реколтата от царевица.

 

Подкрепа, в частност за френската пшеница, оказа ръста на експортните цени на руската пшеница, видяни на поредния египетски търг. Както вече казват трейдърите, ако "цената на руската пшеница се повишава, то и ние не можем да намаляваме."