Русия и Румъния: конкуренцията на египетските търгове се ожесточава

Държавната компания на Египет GASC (General Authority for Supply Commodities) отново купи на търг голямо количество пшеница с руски и румънски произход, с доставка през началото на октомври 2011 година. Спечелването на търга, който приключи вчера на 18 август, Русия сподели с Румъния. Четвъртата част от закупените по време на вчерашната сделка 240 000 тона пшеница се оказаха с  румънски произход.

 

Вчерашната сделка е вече седмия търг, на който GASC купува пшеница с руски произход от откриването на руския износ на 1 юли.

Държавния вносител  купи:

 

60 хиляди тона руска пшеница от компанията Cargill за 272,90 $/тон,

 

60 хиляди тона руска пшеница е купена по 277,49 $/тон от компанията Aston

 

60 хиляди тона руска пшеница е закупена от  Bunge по 277,50  $/тон и

 

 

60 хиляди тона румънска пшеница на цена 278,00 $/тон от компанията Ameropa.

 

Всички цени са на база FOB. Доставка на зърното ще бъде направена в периода от 1 до 10 октомври тази година, според официалните данни на вице-президента на GASC Nomani Nomani.

 

През последните седем седмици Египет, най-големият вносител на пшеница в света, е купил над 1 милион тона пшеница. Повечето от обема на закупената пшеница е с руски произход. От началото на сезон 2011-2012 страната вече купи 1,140 милиона тона пшеница с руски произход и само 120 хиляди тона румънска пшеница. През миналия сезон, Египет купува зърно от САЩ, Канада, Австралия и Аржентина общо 5,59 милиона тона.

 

На предишният международен търг на 9 август, Египет купи 60 хиляди тона руска пшеница с доставка през периода от 21 до 30 септември тази година. Според шефа на GASC от 9 август, държавния вносител е договорил руско зърно от Louis Dreyfus по  261,94 $/тон на база FOB. Според официалния представител на GASC Nomani Nomani, морския фрахт ще е 15,50 $. Цената на руската пшеница се оказа само 3 $ по-малко от цената на пшеницата от САЩ, а компанията Venus предложи  американска пшеница, която бе по-евтина, отколкото от някои от руските предложения.

 

По-рано този месец, Русия сподели победата с Румъния на египетския търг. На 4 август вносител е купи 180 хиляди тона руска и 60 хиляди тона на румънска пшеница . Може да се отбележи, че на сделката, цената на  румънското и руското зърно на един от операторите се оказаха еднакви, но вчера нямаше ценово равенство.

 

 

ZarnoBorsa19 Авг, 2011