Сирия купи румънска пшеница

Сирия възнамерява да закупи 100 000 тона мека пшеница на нов търг, съобщава държавния отдел за търговия на зърно. На търга вносителя очаква оферти за доставка на пшеница с произволен произход. Заявките за участие в търга се приемат до 6 септември, според заявление на ръководителя на отдела Bassam al Hammed.

 

На последния търг, който се проведе на 15 август, Сирия купи 100 000 тона мека пшеница с румънски произход. Зърното е купено за 217 евро (314$) на тон, според официалните данни.

 

А на предходния търг, в края на юли, държавната компания за внос на зърно в Сирия договори 100 хиляди тона мелничарска пшеница с руски произход, по данни на европейските трейдъри. По-рано през юли, Сирия купи 27 000 тона пшеница от Румъния.

 

В същото време, Сирия планира да изнесе 500 000 тона твърда пшеница местно производство през текущата година и ще внесе същото количество мека пшеница, по новия план на правителството, каза ръководителят на държавния департамент за търговия и производство на зърно Suleiman Al Nasser.

 

През 2009 г. Сирия е продала 500 хиляди тона твърда пшеница и е закупила 1,2 милиона тона мека, съобщава местната преса по думите на Al Nasser.