Износ на зърно от Украйна

През юли износът на зърно от Украйна е бил 380 хиляди тона (най-лошият резултат от много години), а темповете на износ през август също не са много добри. Към 15 август от Украйна са изнесени около 1 млн. тона зърно. Към средата на месеца са изнесени 580 хиляди тона. При запазване на сегашния темп, през август износа ще бъде около 1,2 млн. тона, докато необходимия износ за разтоварване на вътрешния пазар се оценява на 2 милиона тона/месец.

 

Активните продажби на руското зърно са следствие на ниските му цени. А руската пшеница е по-евтина не само от американската и европейската (цена на руската пшеница - 277,8 долара/тон, на френската - 308,9 долара/тон, на американската - 317,2 долара/тон), но и от украинската.

 

В допълнение, изкупните цени в Украйна имат допълнителни разходи за търговците на зърно под формата на експортни мита и невъзстановяване на ДДС. Поради занижените цени, фермерите задържат зърното в очакване на ръст на цената, а  част от фермерите ще чакат до премахване на експортните мита, наложени до 1 януари 2012 година.

"Но това е много рисковано. Не е известно каква ще бъде цената и може да се окажат криви сметките, а новата година -  е близо до новата реколта "- отбеляза експерт.

 

 

Считано от 1 юли в Украйна действат експортни мита за износ на зърно, които ще са в сила до 1 януари 2012 година.

 

Експортното мито за пшеница е 9%, но не по-малко от 17 евро/тон, на ечемика - 14%, но не по-малко от 23 евро/тон, за царевица - 12%, но не по-малко от 20 евро/тон.

ZarnoBorsa19 Авг, 2011