Пшеницата на CBOT нарасна с почти 2%

Търговската сесия във вторник на зърнените контракти отново затвориха в зелената зона, въпреки значителното понижение в началото на търговския ден. Пшеницата в Чикаго продължи ценовото рали на фона на нарастването на цените на котировките на съседните пазари на зърно и добави към цената си 1,7%. От една страна, подкрепа за цената на пшеницата бяха разочароващите данни за добива на пролетната пшеница. Участниците в сектора са обезпокоени, че фермерите ще съберат по-малко зърно от очакваното, което отново доведе до опасения за потенциала на реколтата.

 

Цената на царевицата на CBOT се повиши с 1% по време на търговията във вторник. Така, декемврийският контракт достигна свой нов максимум за втори пореден ден. Основната подкрепа за царевицаца дойде от повишението на пшеничния пазар, а също и от евентуално възможното намаление на площите, от които ще бъде жъната царевица в САЩ. Според някои участници на пазара, всяко намаление на  добиви, площи или крайни запаси през сезон 2011-2012  може съществено да повлияе на цената, тъй като USDA вече намали прогнозите до много ниски нива.

 

Също така важен макроикономически фактор бе подобряването на производствените показатели в САЩ.

 

На европейската пшеница също и се отдаде да преодолее спада в началото на деня. Подкрепа за отслабения пазар дойде от ръста на котировките на пшеницата в Чикаго.