Макроикономическия песимизъм потопи зърното

В четвъртък зърнокотировките в Чикаго завършиха търговската сесия с рязко понижение. Цената на зърнените контракти бе под натиска на масовите продажби на контракти на  стоковите пазари, тъй като трейдърите не искат да рискуват и ликвидират позициите си на пазарите на зърно, суров петрол и благородни метали. На настроението на инвеститорите оказаха влияние няколко фактора. Укрепването на щатския долар и забавения икономически ръст силно повлияха върху цената на пшеницата, като я направиха по-малко привлекателна за чуждестранните купувачи. Трейдърите са изнервени от очертаващото се отслабващо търсене. Друг негативен фактор бе съседния пазар на царевица.

Седмичните продажби на американска пшеница (504,10 хиляди тона) леко надвишават много, много намалените очаквания (500 тона). Но това не успя да подкрепи пазара, тъй като темпът на текущия експорт е значително по-нисък от миналогодишният.

На Египетския търг вчера, черноморската пшеница доказа още веднъж конкурентността си пред американската и европейската. Египет купи зърно от Русия и Румъния.

 

Царевичните фючърси в четвъртък в Чикаго също затвориха с понижение. Силният долар и отслабването на цената на суровия петрол бяха преобладаващите фактори за понижението на царевицата. Изглежда, че всички стокови пазари в САЩ "организирано" потънаха в четвъртък, заяви Sid Love от Kropf & Love Consulting. От друга страна, купувачите на зърно не спират да се притеснява за потенциалното  намаление на американската реколта във връзка с жегата през юли.

Седмичните експортни продажби на царевица (758,7 хиляди тона) не достигнаха дори  дъното на очакване (850 хиляди тона). Не помогна дори и това, че агенция Informa Economics намали своята юлска прогноза за производството на американска царевица (13,759 милиарда бушела)  на 13,353 милиарда бушела. Това е малко повече от прогнозите на други аналитични агенции.

 

Европейските борси се повлияяха от падащите котировки на американската пшеница и тръгнаха надолу.

Ситуацията с обема и качеството на новата реколта пшеница в целия ЕС (особено в Германия) не е напълно ясна. И това изнервя трейдърите, въпреки че и сега е ясно, че фундаменталния пазар трудно ще премине прага от 200 € / тон.

Състоянието на американската царевица ще определи до голяма степен посоката на развитие на зърнените пазари не само в САЩ и Европа. Затова и трейдърите очакваха с нетърпение прогнозата от четвъртък за царевицата на  Informa Economics, която обаче излезе след края на европейската търговия.