Египет е недоволен от повишаващата се цена на руската пшеница и търси нейни конкуренти

Египет, най-големият световен вносител на пшеница, предприема стъпки за разширяване на източниците на доставки, във връзка с ръста на цената на руската пшеница с 5% през юли.

 

На своя първи търг в сезон 2011/12, държавна компания GASC купи руска пшеница на цена от 243,50 $/тон (най-ниската оферта), а на последния си търг за месец юли /на 29 юли/,  покупната цена бе 255,25 $/тон.

 

"Цената на руската пшеница постепенно се увеличава от търг на търг - каза замшефа на  GASC Nomani Nomani - и затова ние имаме нужда от повече и други страни, като източници на доставки, за да се повиши конкуренцията и намалят цените. Ето защо ние работим за разширяване на списъка на източниците на внос. "

 

Въпросът за допускане до търговете на GASC на Украйна и Румъния все още е в процес на обсъждане, заяви Nomani Nomani.

 

А цената на руската пшеница расте, тъй като тя така или иначе е най - евтината и  търсенето за нея е високо. "Но ние възнамеряваме да разнообразим източниците на доставки, за да се оживи конкуренцията и да се избегне монополизиране и така да се  получи най-доброто качество, на най-добрата цена" - каза Nomani Nomani.

ZarnoBorsa04 Авг, 2011