САЩ: царевицата рязко поскъпна и дръпна нагоре пшеницата

На търговската сесия във вторник, котировките на близките фючърси на американската пшеница нараснаха до най-високото си ниво от средата на юни 2011 година.

Двигател на растежа бе американската царевица, котировките на която скочиха до  стойността на дневния лимит. Прогнозите за дъжд, който трябваше да подобри състоянието на посевите, не се сбъднаха, и заплахата от намаление на добивите, следствие на горещини и засушаване стана реална.

И докато USDA  остави седмичните показатели за състоянието на царевицата на "добро - отлично" на ниво  от 62%, трейдърите се отнесоха към него повече от скептично. 

 

Европейските борси на пшеница във вторник се движиха отделно от Чикаго. Европейските инвеститори в зърно в значителна степен все още се опасяват от трудната и противоречива макроикономическа ситуация в ЕС и САЩ.

Допълнителен натиск върху пазара оказа продължаването, след пауза от дъждовете, на жътвата във Франция и на факта, че качеството на зърното е по-високо, от очакваното по-рано.

Френската експортна дейност остава ниска,  главно поради невъзможността да се конкурира с руската. Въпреки това, отбелязват трейдърите, това обстоятелство слабо се отразява на текущите цени. Всъщност, експортния потенциал на страната в настоящия сезон е относително нисък (поради ниските преходни запаси и по-слабото производство от миналата година). Освен това, 35% от реколтата от френска пшеница вече е продадена (фермерите са сключили форуърдни сделки /предварителни продажби/).