Незначителен ръст на американската пшеницата с подкрепа от царевицата

Седмичната търговия на зърното започна с променена динамика. Цената на пшеницата се увеличи слабо в понеделник след силната подкрепа от царевичните фючърси. Темпа на нарастване на пшеницата се ограничи от слабото търсене, свързано не само с конкуренцията на световния пазар, но също така и с икономическите проблеми на САЩ. Намаляване на котировките на енергоносителите, в частност на суровия петрол, също имаше силен натиск върху пшеницата.

 

Има мнения, че горещините и сухото време може да се отразят на реколтата от пролетна пшеница. А освен това, съществуват опасения, че недостатъка  на почвена влага в южните части на Великите равнини ще се отрази на реколтата от твърда пшеница през 2012 година.

 

В сектора на царевицата имаше са по-значими промени. Цената на царевицата рязко нарасна, след петъчния спад. На пазара в понеделник имаше силни опасения  за отрицателното въздействие, което сушата и горещините ще нанесат на царевичните посеви. Много трейдъри очакват, че във връзка с лошите климатични условия,  анализаторите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ ще намалят оценката си за състоянието на посевите, в ежеседмичния си доклад.

 

 

Цената на пшеницата в Европа завърши леко надолу в понеделник. Надеждите за европейската реколта от пшеница се подобриха значително, благодарение на  метеорологичните условия. Времето позволи да продължи жътвата във Франция и се оказа, че последните проливни дъждове, на практика не са се отразили на качеството на реколтата. Това изтри предишните съмнения и страхове. Така се потвърждава прогноза за добра реколта, близка до миналогодишните показатели и значително над последните песимистични прогнози.

 

Сега, ако остава известна неопределеност за обема и качеството на пшеницата, то тя е по отношение на Германия и Полша.

 

Трейдърите в страните от ЕС са в очакване на публикуването на актуализирания доклад на USDA за реколтите. Очаква се подобряване на перспективите за производство във Франция, Германия, Великобритания. Натиск върху пазара, по думите на европейските трейдъри, оказват руските "мечки": пшеницата от  Русия  запазва 20-30 долара по-ниска цена от западната.