Зърнените контракти загубиха от цената си

Зърнените контракти завършиха петъчната търговска сесия в Чикаго със забележим спад. Основен фактор понижаващ зърнокотировките бе слабото  търсене. Безпокойството на участниците на пазара за състоянието на американската икономика също оказа  натиск върху цената на пшеницата, която загуби 3% през петъчната търговия.

 

Във фокуса на трейдърите е конкуренцията между руското и американското зърно на световния пазар, засега в полза на Русия. Високата конкурентоспособност на черноморската пшеница силно отслабва привлекателността на американската в очите на световните купувачи.  Седмичните експортни продажби  на американска пшеница възлизат на 473,804 хиляди тона, които са повече от миналата седмица, но  много по-ниски от миналогодишните продажби през аналогичния период - 919,894 хиляди тона.

 

 

Царевицата също влезе в червената зона, като загуби 2,5 % от цената си в последния ден от седмицата, но за цялата седмица тя поскъпва с 3,6 %. Резкият спад в петък на пазара на царевица, отчасти се дължеше на благоприятните метеорологични условия. В края на седмицата в районите на отглеждане на царевица са дошли проливни дъждове, благодарение на които царевичните добиви може да не пострадат толкова силно, колкото се смяташе миналата седмица.

 

Царевичните контракти паднаха рязко в петък също и на фона на опасенията относно дълговата криза в САЩ. Заплахата принуди купувачите да затаят дъх в петък и да  останат настрани от търговията, поне до вторник, когато ще се гласува в конгреса закона за увеличаване на тавана на държавния дълг, неприемането на който ще доведе страната до неплатежоспособност.