Царевичния пазар в очакване на новата реколта

Пшеничния контракт завърши търговската сесия със спад в Чикаго. Трейдърите са притеснени от засилената конкуренция при зърното в пшеничния сектор и слабото експортно търсене.

 

Повишената прогноза на  Международния съвет по зърното (IGC) за световното производство на зърно се оказа по-силен фактор от опасенията за вътрешните проблеми с американската реколта.

 

IGC смята, че светът може да събере в сезон 2011/12, рекордна реколта от 1,82 милиарда тона зърно, с 9 милиона тона над предишната прогноза. Подобряването е за сметка на повишаване на реколтите в Европа, Русия, Индия и Съединените щати.

 

 

При царевичния сектор, фокуса бе върху метеорологичната прогноза, като очакванията са, че все пак  дъждовете ще повишат добивите и ще помогнат за увеличаване на предлагането на царевица. Според Кarl Setzer от MaxYield Cooperative, данните сочат, че добивите от царевица ще се увеличат, тъй като метеорологичните условия в основната част на Царевичния пояс са благоприятни.

 

 

За разлика от Чикаго, европейските пшенични борси продължиха  ръста си и в четвъртък, за сметка на отслабването на еврото спрямо щатския долар. Друг фактор за подкрепа бе неопределената ситуация относно европейската реколта от пшеница. Заради обилните дъждове, все още не е ясно какво ще бъде качеството на зърното. А то е основното предимство на европейския експорт, особено при ожесточената конкуренция с черноморското зърно.

 

Ако Европа се убеди, че качественото зърно за експорт е достатъчно, то цените на пшеницата ще паднат, твърдят експертите на Agritel.