Зърно Акценти

Според прогноза на Украинската зърнена асоциация, през следващите 3 – 4 години зърнената реколта в Украйна ще достигне 100 млн. тона, а износът 70 млн. тона.

Последни новини

- МЗ на Русия запазва прогнозата си за зърнената реколта в страната през 2019 от 118 млн. тона.

- През периода януари – май 2019 производството на растителни масла в Русия достига 2.3 млн. тона, което е с 10.5% повече от предходната година.

- Според прогноза на Украинската зърнена асоциация, през следващите 3 – 4 години зърнената реколта в Украйна ще достигне 100 млн. тона, а износът 70 млн. тона. През 2019/20 реколтата от зърнени и маслени култури в страната ще бъде 94 млн. тона, което е с 2.2% повече от 2018/19. През 2018 зърнената реколта е била 70.1 млн. тона.

- Според данни на Renewable Fuels Association (RFA), някои производители на етанол в САЩ разглеждат възможността за доставка на царевица от Бразилия. Причина за това са високите цени на царевицата в САЩ и конкурентните засега бразилски цени.

- През миналата година доходите на канадските фермери са били 8.6 милиарда USD, което е с 21% по-малко от предходната година. Показателят е най-нисък за последните седем години. Спадът се дължи на сушата в страната и търговския конфликт с Китай. За първи път през последните 20 години фермерите очакват помощ от държавата.

- Според данни на Асоциацията на зърнопреработващите предприятия в Зимбабве, запасите от пшеница в страната рязко са намалели. Водят се преговори с държавата да осигури зърно от държавния резерв.

- През текущия сезон птицевъдите в Бангладеш ще изпитат затруднения в следствие по-високите цени на царевицата и соята в САЩ (очакват се слаби реколти). САЩ е основен доставчик на зърно в Бангладеш – годишни доставки на соя 1.1 млн. тона  и на соев шрот 0.5 млн. тона.

- МЗ на Шри Ланка очаква актуални данни за запасите от царевица в страната преди да пристъпи към издаване на лицензи за внос на културата в полза на родните птицевъди.