Цената на зърното се увеличава, докато търсенето пада

Зърнените договори в сряда отново приключиха с увеличение. Пшеничните фючърси завършиха търговията в зелената зона, благодарение на масовото закупуване на договори от трейдърите, въпреки очевидното отслабване на експортното търсене на пшеница от Съединените щати. Най-вероятно увеличението се дължи на спекулативна игра. В сряда, във фокуса на играчите бе евентуалното намаляване на производството на пролетна пшеница в северните райони на Великите равнини. В частност, в щата Северна Дакота може значително да паднат добивите в сравнение с миналата година, както показват официалните данни.

 

При царевицата също имаше тенденция на нарастване. Но този път царевицата получи подкрепа от ръста на цените на пшеничния пазар. Двете зърнени култури са свързани, тъй като и двете се използват в производството на фуражи. През последните седмици царевицата имаше водеща роля, като най-важен фактор за участниците в зърнения сектор бе намаляването на производството на царевицата във връзка със засушаването и жегите. Но сега времето се подобрява за развитие на посевите и трейдърите в царевичния сектор засега само наблюдават развитието на ситуацията.

 

На европейските пазари на пшеница в сряда  продължи ръста, причинен от загрижеността за възможни загуби, които носят със себе си  непрекъсващите от миналата седмица дъждове в няколко области на Франция и Германия.

Във Франция, привършващата жътва на пшеницата почти спря, а в Германия напълно.

Подкрепа за европейската пшеница дойде и от ръста, в началото на следобедната търговия, на фючърсните котировки на американската пшеница. В Щатите имаше опасения, че добивите на пролетната пшеница ще бъдат по-ниски от очакваното, поради закъснялата сеитба.

В плюс за борсовите играчи бе и отслабването на курса на еврото.