Световните цени на царевицата поставиха нов рекорд

Цената на царевицата нарастна  в понеделник до максимално през последните 30 месеца ниво,  цените на пшеницата и соята  също растат.

Фючарсите за март на царевицата на Чикагската борса стигнаха $ 6,825 за бушел (268,69 щатски долара за тон) - най-високото ниво от юли 2008 г и е 0,5% по-високо от петък, съобщава Bloomberg.

Според експертите, увеличението на цените е породено от увеличаването на потреблението на царевица в Китай, както и търсенето от страна на производители на етанол.

"Очакваният спад на запасите, голямото търсене на царевица от производителитена етанол, както и влошаване на перспективите за реколтата в Аржентина, подкрепят цената на царевицата" - отбелязва анализаторът на Commerzbank AG в Лондон Карстен Фрич.

Цената на пшеницата с доставка през март нарасна в понеделник с 1,2% - до 8.6425 $ за бушел (317,53 щатски долара за тон). Рекордът е от август 2008 година  -  8.7275 $ за бушел , достигнат на 3 февруари.

Министерството на финансите на Египет, на 5 февруари обяви, че възнамерява да увеличи обществените поръчки за пшеница, като е заделило 1,5 милиарда египетски лири (252 млн щатски долара).