Американската пшеница поскъпва, въпреки слабото експортно търсене

Зърнените договори във вторник завършиха търговската сесия със значително повишение. Пшеничните фючърси бяха подкрепени от покачването на цените на пазара на царевица и соя. Производителите на фуражи, при увеличаване цената на царевицата  започват да показват по-голям интерес към пшеницата. Съответно, на пазара на пшеницата може да се увеличи дефицита на предлагане, смятат търговците. От друга страна, увеличението на пшеницата  бе ограничено от неуспеха на САЩ на египетския търг за доставка на пшеница. Вносителят е купил руска пшеница и отново пренебрегна зърното произведено в САЩ.

 

В царевичния сектор бичи фактор станаха новите данни за реколтата. Пазарните участници с безпокойство очакват новата прогноза на Министерството на земеделието на САЩ: перспективата на производството може да бъде значително намалена, поради понижаване на оценката на състоянието на царевичните посеви. Правителствените  анализатори намалиха оценката на състоянието със 7% през последните 2 седмици и с 10% в сравнение с миналата година. Според Tim Hannagan от PFG Best, данните сочат, че добивите от царевица ще намалеят, въпреки че USDA са вдигнали перспективата за добивите.

 

 

Цената на пшеницата в Европа нарасна с 1,6%  във вторник, на фона на увеличението в Чикаго. Подкрепа на цените оказа и безпокойството на пазара за това, че дъждовете може да навредят на качеството на зърното в най-важната му фаза. Спирачка на увеличение на цените бе новината за предпочитенията към руската пшеница на  египетския търг.