Goldman Sachs: цената на царевицата може да достигне до 7 долара за бушел

Като причина, за възможното увеличение на цената на царевицата през предстоящата за царевицата аграрна година, от Goldman Sachs посочват юлската жега. Според прогнозите на компанията, запасите от царевица ще продължат да намаляват, заради щетите от сушата, нанесени на посевите от царевица през последния месец. Според оценките на експертите на банката, добивите от царевица в САЩ  ще паднат до 1,05 т / дка. А в последния  доклад на USDA, перспективата за добива е 1,07 т / дка.

 

От друга страна, отбелязват от Goldman Sachs, ако август е прохладен, времето през следващите седмици може да неутрализира щетите, причинени от горещините напоследък.

 

В последната си прогноза за следващите три месеца, експертите на банката понижиха цената на царевицата на  5,90 $/бушел /232 $/т/. Предишната прогноза бе много по-висока -  8 $/бушел /315 $/т/.

 

 Прогнозата за следващите шест месеца е 5,75 $/бушел /226 $/т/ (7,8 $/бушел в предишния доклад /307 $/т). Въпреки това, ако добивите паднат заради горещините, то за следващите шест месеца цената на царевицата може да достигне до 7 $/бушел /276 $/т/, се казва в последния доклад на компанията.

 

 

ZarnoBorsa27 Юли, 2011