САЩ: Прогнозата за връщане на жегите вдигна цените в петък

Зърнените контракти завършиха петъчната търговска сесия в зелената зона. Цената на септемврийския фючърс за пшеница се увеличи, благодарение на повишението на пазара на царевицата. Близките, септемврийски контракти на тези зърна се търгуват на почти една и съща цена /в бушел/, като производителите на фуражи могат да проявят по-голям интерес към пшеницата, вместо към царевицата. Съответно, на  пшеничния пазара може да се увеличи дефицита от предложения, смятат участниците в сектора. Според Jim Gerlach от A/C Trading, е съвършено очевидно, че в такъв момент на изравняване на цени, търсенето за  производство на фуражи се измества към пшеница.

 

Времето  все още дава тон на търговията с пшеница в Съединените щати. Ако прогнозата дъжд и прохлада през уикенда натисна цените в четвъртък, то в петък трейдърите се смутиха от прогнозата за втората половина на текущата седмица. А то обещава да се върне горещото и сухо време,  застрашаващо повече реколтата от царевица.

 

Предлагането на пазара на царевица също заплашва да падне, подтиквайки царевичните фючърси към по-нататъшен ръст на фона на дефицита от запаси. Според предположенията на играчите в сектора, производството на царевица може да пострада, заради твърде горещото време. Миналата седмица жегата вече  причини достатъчно безпокойство по адрес на здравето на посевите. Дори захлаждането след уикенда няма да спаси положението, смята Jim Gerlach. Според експерта,  необичайно горещото време ще се задържи още  две седмици.

 

Цената на европейската пшеница в петък обаче,  понижиха стойността си до двуседмичен  минимум. Цените в ЕС продължават да са мачкани от засилената конкуренция от страна на черноморското зърно, казват трейдъри. Освен това, по думите на FC Stone,  перспективата за реколтата  в Русия, изглежда все по-добра и по-добра.