Пшеницата значително намали цената си

Зърнените контракти в Чикаго затвориха дълбоко в червената зона на търговската сесия в четвъртък. Пшеничните котировки паднаха значително, завършвайки двуседмичното рали. Разпродажбите започнаха на фона на два понижаващи фактора.

 

Експортното търсене на пшеница в САЩ в момента е слабо, докато запасите са в достатъчно количество. Натиск върху котировките оказва и ожесточената конкуренция на световния пазар на пшеница. Според Mike Zuzolo от Global Commodity Analytics & Consulting, още преди отваряне на сесията е било ясно, че цената на зърното ще започне да се движи надолу, тъй като увеличението в сряда не е имало съществена основа.

 

Царевичните фючърси в Чикаго намаляват отново за втора подред търговска сесия. Метеопрогнозите обещават да се установят по-благоприятни условия. По-специално, в областтите на отглеждане на царевица в Централния Запад на САЩ жегата скоро ще  намалее. Още в края на седмицата и началото на следващата седмица ще намалеят  температурите. Те ще се върнат в този регион отново към края на следващата седмица. Но в края на търговския ден цената на царевицата преустанови падането си с публикуването на доклада на MDA EarthSat Weather , който гласи, че горещините през последните седем дни „безусловно са причинили щети на посевите"

 

 

Цената на европейската пшеница в четвъртък попадна под влиянието на разнопосочни  фактори, но все пак негативните надделяха. Те дойдоха най-вече от пшеничната търговия в Чикаго. Допълнителен натиск оказа засилването на еврото, което прави европейското зърно по-малко привлекателно за външните пазари. Настроението на търговците се помрачи и от увеличената прогноза за руския износ.  От една страна, цените са подкрепени от данните за световните запасите от царевица. Натиска от конкуренцията на черноморската пшеница обаче, се оказа по-силен дори от лошото време, което пречи на събирането на пшеничната реколта във Франция. Следващата седмица, съгласно  прогнозите за времето, френските фермери ще могат да се върнат да работят на полето.