Европейската пшеница губи позиции в Близкия Изток

Цените на зърнените договори в Чикаго, показаха многопосочно движение на сесията в сряда. Отслабването долара бе основен фактор за повишаването на пшеничните котировки. Чрез намаляването на курса на долара, пазара видя повече възможности за възстановяване на експортното търсене на зърно в Съединените щати. Въпреки това, ефектът на долара, разбира се, няма да е толкова силен, че да приближи американската пшеница по конкурентоспособност до руската. Най-вероятно, черноморската пшеница ще продължи да привлича повече внимание към себе си, лишавайки по този начин американското зърно от популярност сред купувачите.

 

Царевичните фючърси в Чикаго, за разлика от пшеничните, загубиха от цената си. Пазарът се обърна след достигане на петседмичен максимум и трейдърите предпочетоха да продават и да си прибират печалбата. От началото на този месец, най-активния декемврийски контракт на CBOT, прибави към цената си 22% на фона на опасенията за намаляване на запасите, поради неблагоприятни метеорологични условия. Що се отнася до новите посеви, те са подложени на сухо и горещо време. Към момента, участниците в сектора са убедени, че част от потенциала на реколтата през този сезон е вече загубен, поради лошите климатични условия.

 

 

Европейските борси за пшеница завършиха на червено в сряда . Огромен натиск върху пазарите оказаха мрачните перспективи за износ,  каквито изглеждат от днешния ден.

 Резултатите от вчерашния търг в Йордания, където бяха купени 50 хиляди тона черноморска пшеница,  само потвърдиха тези страхове. За трейдърите е невъзможно да градят експортни планове, при цени от 40-50 $ / тон по-високи от черноморските.