Климатичните условия увеличиха цената на зърното

Зърнените контракти увеличиха цената си на сесията във вторник.

Изкупуването на договори на царевичния пазар бе двигателя на вчерашната търговия. Цената на пшеницата е свързана с цената на царевицата, тъй като и двете култури се използват за  фураж.

Слабостта на долара добави оптимизъм на пшеничния пазар, като направи зърното по-привлекателно за чуждестранните инвеститори.

В частност, цената на червената твърда пшеница значително скочи, на фона на очакванията за експортно търсене.

 

Царевичните фючърси затвориха в зелената зона във вторник, на фона на опасенията, че неблагоприятните климатични условия могат да ощетят реколтата. Производството може да бъде намалено, защото преобладава сухо и горещо време. Все пак, ръста на   фючърсите бе ограничен в средата на търговската сесия, във връзка с подобряване на  метеопрогнозите.

В началото на следващата седмица, експерти от Министерството на земеделието, съгласно очакванията на трейдърите, ще отразят в доклада си последиците от климатичните условия върху състоянието на царевица.

Миналия  понеделник, USDA намали оценката на състоянието на царевицата повече от очакваното от участниците на пазара.

 

 

Цената на европейската пшеница в понеделник възвърна загубените 2% от началото на седмицата, но европейската борса затвори по време на пика на ръста на Чикагската борса.

Времето отново се превърна в доминиращ фактор в ценообразуването. Гръмотевични бури в централните и северо-източните райони на Европа може да повлияят негативно на развитието на посевите в Германия и Полша.

Поради дъждовното време от средата на юли спорен остава въпросa за качеството на  френската пшеница. Експерти смятат, че ако дъждовете продължат през следващите две седмици, то това ще се отрази зле върху показателите на пшеницата.

 Активността на инвестиционните фондове също подгряваше цената. Трейдърите говорят, че  все повече и повече инвестиции преминават от царевица към пшеница.