Индия разреши износа на пшеница, но не може да конкурира черноморското зърно

Индия вдигна забраната за износ на пшеница, която е в сила повече от четири години, съобщава Press Trust of India, по думите на министъра на земеделието на страната, който обаче не уточнява какъв обем на износа ще бъде  разрешен.

 

Миналата седмица, официални лица заявиха, че правителството на Индия е позволило  износа на един милион тона ориз по минимална цена от  400  $/тон. Освен това, по частен път стана възможно да се изнесат допълнително 500 хиляди тона ориз и 500 хиляди тона пшеница, по думите на министъра по храните K.V. Thomas. Решението за износ на пшеница досега се отлагаше, поради неувереността на властите в рентабилността на експорта.

 

По думите на министъра на земеделието на Индия Sharad Pawar, след жътвата  приключила на 30 юни, зърнената реколта възлиза на 241 милиона тона, като превишава с 2,5% последните оценки.

 

Според анализаторите обаче,  решението на Индия да поднови износа на пшеница след 4-годишната забрана е ненавременно. Основната причина е спадът на световните цени и високите цени на индийското зърно.

 

Калкулираната стойност на индийската пшеница е около  300 $ / т, спрямо 244 $ / т за зърно с черноморски произход. Черноморското зърно спечели няколко търга (Йордания, Египет, Тунис и др.).

 

ZarnoBorsa19 Юли, 2011