Седмицата започна с понижение на цените

Зърнените контракти започнаха работната седмица с намаление. Макроикономическата обстановка не благоприятства търговията с аграрни стоки.  Цената на американската пшеница на търговската сесия в понеделник падна, на фона на опасенията за намаляване на търсенето, следствие на надвисналите дългови проблеми на САЩ и някои страни от ЕС. Засилването на долара оказа натиск върху пшеничните котировки, което направи стоката по-малко привлекателна за инвеститорите на световния пазар. Допълнителен натиск, оказаха успехите при експорта на черноморската пшеница продължаващи да се отразяват на движението на котировките в САЩ.

 

Царевичните фючърси също намалиха цената си в понеделник, под натиска на силния  долар. Както и при пшеницата и соята, царевицата загуби част от своята атрактивност в очите на инвеститорите, заради повишаването на валутния курс. Допълнителен натиск оказа и актуализираната прогноза за времето. Жегата ще загуби силата си през втората половина на седмицата, което дава на царевицата по-благоприятна среда за растежа и развитието, но все пак този фактор е от второстепенно значение, казва Каrl Setzer, анализатор в MaxYield Cooperative.

 

 

Европейската пшеница в понеделник загуби повече от 2%, падайки успоредно с американския пазар. Причина за спада са по-благоприятното за царевицата време и по-силния долар. Дори дъждовете над зърнените пояси на Франция, задържащи жътвата и свалящи качеството на пшеницата, не успяха да въздействат на цената и. Постоянно действащ депресивен фактор се оказа Русия. След победата на руската пшеница на последният египетски търг, европейската пшеница остава под напрежение. Освен това, участниците на пазара очакват, че на последният търг обявен от Йордания, руското зърно отново ще спечели.