Руската пшеница накара американската да понижи цената си

Зърнените контракти на петъчната сесията затвориха в различни посоки. Цената на американската пшеницата падна с 1,7%, въпреки успешното възстановяване в началото на търговския ден. Хода на търговията основно се повлия от събитията при износа, причинили безпокойство, относно конкурентоспособността на американското зърно.

 

Новината, че Египет е предпочел отново руска пшеница на последния търг от 14.07., оказа значително влияние върху европейските трейдъри.

 

Резултатите от търга още веднъж "напомниха" на американските трейдъри  колко силно е предимството в момента на черноморското зърно. Цената на руската пшеница на търга е с  30 -  50 $ по-ниска от цената предлагана от САЩ. А разликата с европейската пшеница е около 30 $ / тон.

 

В петък, разликата в цената на септемврийския контракт за пшеница и царевица в САЩ се намали още повече. Но сега - в полза на царевица, която усети подкрепа под формата на метеорологична прогноза, обещаваща гореща седмица. Освен това, тази горещина  може да се задържи над САЩ до края на месеца, което още повече плаши играчите на пазара. Жега в този момент е изключително неподходяща, тъй като повечето от царевицата е във фаза на опрашване.

 

Въпреки това, новите метеорологични прогнози от петък дадоха знак, че температурата няма да достигне чак толкова високи нива. Това помогна за цените да обърнат посоката и да затварят по-ниско от максимума постигнат на търговската сесия.