Пшеницата завърши ралито

Зърнените контракти, затвориха в четвъртък в различни посоки. Пшеницата /септемрийската/ завърши своя победен възход през последните два дни и падна с 1% на вчерашната сесия. Трейдърите решиха да си вземат печалбата на фона на засилената конкуренция на световния пазар за експорт на пшеница, тъй като ситуацията не е в полза на американското зърно. Пшеница не е в състояние допълнително да привлече клиенти, а съседните пазари, не можаха да подкрепят цената на пшеницата, и да помогнат за забавяне на спада.

 

Според анализатора Shawn McCambridge от Jeffries Bache в Чикаго,  възстановяването  на курса на долара също повлия отрицателно на зърнените котировки. Все пак, ако не говорим за мека, зимна пшеница на CBOT, а за пролетна /високопротеинова/, то нейните запаси са в голям дефицит, казват експертите. За това и сортовете пшеница  с високо съдържание на протеин леко нараснаха, поради силно ограниченото предлагане.

 

Американската царевица демонстрира разнопосочно движение на търговията в четвъртък. Въпреки натиска на съседните пазари, на декемврийската царевица и се отдаде да се повиши през втората половина на търговския ден, на фона на опасения за времето, което може да нанесе вреди на реколтата. Според метеоролозите, през следващата седмица, над всички територии на отглеждане на царевица ще се установи сухо и горещо време.

 

Търговците се опасяват, че спадът на добивите в този случай, допълнително ще увеличи дефицита от царевица. От друга страна, пазарът в четвъртък изпита натиск от падащите котировки на суровия петрол, както и от песимизма за ръст на глобалната икономика.