Украйна: половината от ожънатото зърно е фуражно

Прогнозите на невисоко качество на текущата реколта в Украйна започнаха да се сбъдват. 50% от вече събраното 5,6 милиона тона зърно е фуражно.

 

Според Министерството на земеделието на Украйна, към 11 юли фермерите са прибрали 5,6 милиона тона зърно от около 20 милиона декара. Неблагоприятните метеорологични условия през последните седмици забавиха прибирането на реколтата и има леко изоставане в сравнение с миналата година.

 

„Средните добиви от зърно към 11 юли са 286 кг / дка. Това са по-добри резултати от миналата година, когато на същата дата,  добивите са били  243 кг / дка”  - заявиха от министерството. Но според оперативни данни половината от събраното зърно е фуражно и добивите са паднали драстично след проливните дъждове в края на юни – началото на юли.

 

 Експертите прогнозират, че с разгръщането на жътвата, дела на фуражното зърно ще се  увеличи до около 60%.  За причина се посочват падналите дъждове, увеличили процентa на фуражното зърно, както и значително влошили добивите. В началото на юли, проливни валежи имаше над цялата страна - месечните норми за валежи бяха превишени  два - три пъти.

 

ZarnoBorsa13 Юли, 2011