Американската пшеница губи конкурентоспособност

Пшеничните контракти в понеделник започнаха седмицата с понижение.

Участниците на пазара посочват намалената ценова конкурентоспособност на американската пшеница, на фона на агресивното поведение на износителите на черноморска пшеница. Към този момент, един от най-силните конкуренти на американската пшеница в световен план е черноморската. Руската пшеница предизвиква голям интерес у вносителите от момента на падането на експорното ембарго на Русия /1 юли/. Освен това благоприятните като цяло климатични условия, способстват за добра реколта в Русия.

 

Укрепването на щатския долара вчера само влоши ситуацията.

 

Натискът върху пазара на пшеница оказаха и макроикономическите проблеми на САЩ. Администрацията на Обама все още не е в състояние да убеди републиканците да гласуват за вдигане на нивото на държавния дълг.

 

Цената на царевица в САЩ като цяло се понижи в понеделник, но някои от контрактите, показаха увеличение. Трейдърите са в очакване на месечния доклад на Министерството на земеделието на САЩ, с обновени данни за търсенето и предлагането на зърно. Правителствения доклад излиза утре.

 

Прогнозата за увеличение на запасите от царевица вече изигра своята  роля в ценообразуването, каза анализаторът Mike Krueger от The Money Farm. Ето защо, ако данните от доклада не са изненадващи,  то прогнозата за времето и други стокови пазари ще оказват влияние върху цената на царевицата.

 

Европейските борси започнаха новата седмица с по-ниски цени на пшеницата.

Една от фундаменталните причини бе неочаквано бързото завръщане на руската пшеница на експортните пазари на Средиземноморието.

 

Освен това, в понеделник натиск на европейските борси оказа чикагската пшеница, котировките на която след няколко дни на спекулативен растеж - отслабна.

 

Друга група от негативни фактори за пшеничната търговия бяха макроикономическата ситуация около гръцкия дълг. Изостря се ситуацията около Италия. Тревожни новини идват и от САЩ ( проблема с дълга) и Китай (инфлация).