САЩ: спекулантите вдигнаха цените на зимната пшеница

В петък, котировките на фючърсите на зимната американска пшеница завършиха в зелената зона.

 

Причините са чисто спекулативни: трейдъри закриваха къси позиции.

 

Подкрепа на цената на пшеницата отново дойде от ръста на пазара на царевицата. Трейдърите едновременно повишиха цените на пшеницата и царевицата, тъй като се увеличи търсенето и на двата вида зърно от производители на  фуражи. Някои сортове на пролетна пшеница пък, напротив - намалиха цената си. Според данните на Doane Advisory Services , по-големият, отколкото се очакваше, процент на протеин в зимната пшеница, кара  участниците на пазара да губят интерес към пролетната / високопротеинова/.

 

На реалния пазар също нямаше позитивни новини.

 

На арабските търгове за пшеница / Йордания, Египет, а най-вероятно вече и  Тунис/, руската пшеница печели убедително  с около 30$ по-ниски цени.

 

На 21 юли се очаква търг за 50 хиляди тона пшеница и в  Бангладеш, където също ще участва руска пшеница. Преди ембаргото, Русия бе основен вносител на пшеница в Бангладеш.

 

Седмичните експортни продажби на американска пшеница  (424,20 хиляди тона) е под пазарните очаквания (450-650 хиляди тона).

 

Цената на американската царевица, нарасна в петък, на фона на притесненията на трейдърите, че твърде горещото време ще намали добивите. Най-горещ въздух ще има  в щата Айова, основната област за производството на царевица, а пикът на горещината  ще е на 16 юли, съобщават метеоролозите от PFG Best . През следващите 8-14 дни прогноза за времето е за температури над нормалното, а валежи под средното ниво. Времето е много важно за царевицата, тъй като тя навлиза в етапа на опрашване.