Китай се подготвя за внос на царевица от Аржентина

Китай и Аржентина се споразумяха по отношение на санитарните норми и сега азиатската страна ще започне внос на царевица от Южна Америка, съгласно официално изявление на Министерството на земеделието на Аржентина.

 

Санитарната служба на Китай, Aqsiq, даде разрешение за внос не само на аржентинска царевица, но също така и на говеждо месо, вино, ечемик и биогориво, се казва в доклада от 7 юли. Министърът на земеделието на Китай още през ноември, посети Аржентина, за да се установят добри търговски отношения между двете страни.

 

След миналогодишната суша, на Поднебесната и се налага да импортира царевица за да допълни с  достатъчно предлагане огромния пазар, въпреки че Китай  традиционно е износител на царевица.

 

По информация от Националния център за зърно и масла на Китай (CNGOC), в последния аукцион, иницииран от правителството на страната, са продадени 120 хиляди тона, или 45% от предложената за продажба царевица от държавния резерв.

 

На последния търг бяха продадени 88,1 хиляди тона царевица (15% от предложеното количество от държавния резерв). Средната цена на офертите бе по 1883 юана/тон (289,38 $/т).

ZarnoBorsa11 Юли, 2011