Пшеницата в САЩ удържа позиции благодарение на царевицата

На търговската сесия в четвъртък на CBOT зърнокотировките завършиха основно с повишения. На зърнения пазар имаше голямо купуване на договори. Цената на пшеницата по най-близкия контракт бе подкрепена от повишаващите се цени на царевицата и соята. Твърдата пшеница обаче, намали цената си, заради конкуренцията с черноморската.

 

 

Американските трейдъри са все по-загрижени за нарастващия успех на руската пшеница на световните пазари, което означава слабо експортно търсене на пшеница от САЩ. Повратна точка стана египетския търг, на който отпадна американското зърно. Египет купи 180 хиляди тона пшеница произведена в Русия.

 

 

Цената на царевицата в САЩ нарасна в четвъртък на фона на засилване на търсенето от Китай. Според американското министерство на земеделието, вчера, износители са продали 540 хиляди тона царевица на Китай. Още 300 хиляди тона са били изнесени за "неизвестен купувач." А миналата седмица  бяха продадени  1,1 млн. тона царевица на неизвестен  купувач, но пазара подозира, че това е Китай. По думите на трейдърите  азиатската страна купува американско зърно всеки път, когато цените падат.

  

 

Цената на европейската пшеница в четвъртък не издържа на дъмпинга на руската пшеница и загуби повече от 2%. Както вече бе отбелязано, Египет купи на търг вчера  180 хил. тона руска пшеница. Най-ниската френска оферта се оказа с 31,5 $ по-скъпа от руската.

 

По-голямото снижение на цените в ЕС бе ограничено от намаляване на прогнозата за производство на мека пшеница във Франция.