ЕС забрани вноса на соя и семена от Египет, поради наличие на E.coli

Европейската комисия прие решение за изтегляне от пазара на някои видове семена производство на Египет, а също въведе и забрана за внос на няколко вида семена и бобови растения. Решението бе взето след предупреждение от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), че тези семена може да са виновни за неотдавнашното разпространение на смъртоносната  Е.coli  във Франция и Германия.

 

След принудителното изземване на някои видове египетски семена от европейския пазар и забраната върху вноса, ще продължава да се следи отблизо ситуацията за своевременно приемане на необходимите мерки, каза в изявление представителя на Генерална дирекция по здравеопазване и защита на потребителите, John Dalli.

 

27 страни от ЕС ще трябва да изземат семената от пазара, да вземат проби и да унищожат всички семена от сминдух, внесени от Египет в периода от 2009 до 2011 г. Според доклада на EFSA, именно семената на това растение са най-вероятният източник на инфекцията. Вноса на семена и бобови култури от Египет, включително соя, ще продължи до 31 октомври тази година, се казва в изявление на комисията.

 

Тези мерки следва да бъдат приети веднага, по думите на представителя на Европейската комисия, но те трябва да бъдат редовно преразглеждани на основата на гарантирана безопастност, предоставена от Египет и от лабораторните изследвания.

 

От момента на разпространението на епидемията през май, броят на жертвите от чревната инфекция E.coli са 48 души в Германия и един в Швеция. Общият брой на случаите на заразени с инфекцията, регистрирани в ЕС, Норвегия и Швейцария е 4178.

 

ZarnoBorsa07 Юли, 2011