Успешната жътва на пшеницата в САЩ натиска цената

В сряда зърнокотировките приключиха търговския ден в червената зона. Пшеничните фючърси се понижиха на фона на  успешната жътва в северното полукълбо. Жътвата в САЩ е завършена на почти 50%, което предполага, че фермерите са заляли пазара с нови предложения за големи обеми.

 

Във Франция, резултатите от жътвата говорят за висококачествена пшеница, въпреки че добива е намален от сушата, казват трейдърите. Русия и Украйна възнамеряват да увеличат експортираните обеми зърно, с разрастването на жътвата на пшеницата. Също така, допълнителен натиск върху фючърсите оказа и растящия долар. Укрепването му  прави зърнопазара по-малко привлекателен за чуждестранни инвеститори.

 

Фючърсите не понесоха добре новината за третото поредно увеличаване на лихвите на Централната банка на Китай. Това може да ореже надеждите за укрепване на експортното търсене  на зърно от азиатския гигант. Освен това в Щатите сега преобладава  благоприятен климат.

 

Цената на царевицата в САЩ също намаля – юлският контракт загуби от стойността си  повече от другите - 31 цента. Причина за спада е ликвидиране на позиции с големи обеми, поради влошаване на макроикономическата среда.

 

Дългите контракти започнаха да поскъпват към края на търговската сесия. След като данните от доклада на USDA сринаха пазара, за възстановяването помогна свежото експортно търсене, каза Marty Foreman от Doane Advisory Services.

 

Цената на пшеницата в Европа в сряда също тръгна надолу. Негативите дойдоха от САЩ. Основните фактори на натиск бяха прибирането на реколтата и "мечия" ефект от доклада на американското министерство на земеделието. Фактора с намалените запасите в ЕС отдавна бе включен в ценообразуването и сега не може да подкрепи цената, но връщането на сухото време в Западна Европа може да доведе до намаляване на добивите, твърдят експертите на  Rabobank. Повишената цена на царевицата, може да поддържа цената на пшеницата, добавят те.

 

Но най-голям натиск върху европейската пшеница оказа покупката от Йордания на 150 хиляди тона руска пшеница, по цена на база C&F, равна на френския FOB за пшеницата.