САЩ: пшеницата и царевицата започнаха да трият загуби

Във вторник, и американската пшеница, покрай  царевицата започнаха рязко да трият сериозните загуби от миналата седмица. Според експерти, участниците на  пазара, шокирани по-рано от данните на USDA по запасите и площите на пролетната сеитба, са започнали да се замислят.

 

Американската пшеница изглежда доста конкурентна на световния пазар, където преди няколко дни, отново се появи черноморско зърно, известно с ниската си цена, казват анализатори. Продажбите на пшеница от фермери, които в момента прибират  реколтата, забавят поскъпването на зърното.

 

В същото време, падането на цените на пшеницата и царевицата през почти целия юни стимулира активност, както на вътрешни, така и на външни купувачи.

 

Търсенето на царевица нарасна от страна на птицевъдния сектор и производителите на биогориво. Раздвижиха се и азиатските купувачи. Само един, предполага се Китай,  купи 1,14 милиона тона  американска царевица от нова реколта. Но засега вносителя е неизвестен.

 

Европейските борси на пшеница продължиха възстановяването (френската пшеница за трети ден подред). Вчера те получиха подкрепа от чикагската пшеница.

 

Първите резултати от жътвата във Франция не са много добри – добивите са по-ниски от прогнозните.

 

Трейдърите обръщат внимание и на засушаването в някои райони на Австралия, както и на влажното време в Канада.