Египет ще намали с 2 милиона тона вноса на пшеница през сезон 2011/12

Временното военно правителство на Египет одобри бюджета за 201 /12 финансова година (както и аграрната, тя започва на 1 юли). Според данните от бюджета, които са  публикувани от финансовото министерство на страната, вноса на пшеница ще намалее с около 2 милиона тона.

 

Както е посочено в доклада на Министерството на финансите,  трябва да се намали вноса, за да се "намали процента на увредена пшеница", намираща се в Държавния резерв на страната.

 

Сегашната египетска власт ще се опита да компенсира по-малкия внос с отделяне на 2 милиарда египетски паунда (340 милиона щатски долара) за закупуване на пшеница от местните фермери.

 

Египет, през последните 3 сезона, е внесял средно по 10 милиона тона. USDA в юнския си доклад прогнозира, че през сезон 2011/12, Египет ще внесе  9,5 милиона тона пшеница. Сега, тази прогноза ще трябва да се коригира.

 

Очевидно е, че борбата на водещите износители (включително Русия) на Египетския пазар ще е още по-ожесточена.

 

А руска пшеница все пак проби в Египет. Един от първите кораби (El KEF) за сезон 2011/12 и първият след премахването на ембаргото за износ, с 25,087 хиляди тона  руска пшеница, на 2 юни отплава от пристанището на Новоросийск в посока  Египет, чрез Glencore.

 

Oт компанията GASC, правителствения вносител на Египет, официални лица нееднократно заявиха, че не са готови да купуват руско зърно, макар и на дъмпингови цени, докато не се изясни ситуацията с реколтата в Русия (т.е. до август-септември). От GASC смятат, че са твърде много рисковете, свързани с непредвидимостта на руските власти.

 

 Но явно, частните египетски купувачи са готови да рискуват.

ZarnoBorsa05 Юли, 2011