Goldman Sachs намали наполовина прогнозата за цената на пшеницата

Цената на пшеничните контракти частично се  възстановиха в петък. Но мненията на анализаторите се различават значително - накъде ще се движат цените  в близка перспектива. Експертите на Goldman Sachs Group Inc (GS) не виждат възможност за  възходящо движение  на цената на зърното, особено след публикуването на доклада на USDA в четвъртък.

 

В прогнозата си за следващите три месеца, Goldman Sachs намаляват цената на царевицата на 5,90 $/бушел /около 232 $/. Предишната им прогноза бе много по-висока - 8 $/бушел /около 315 $/ . Прогнозата за следващите шест месеца е 5,75 $/бушел /226 $/ ( при 7,8 $/бушел /307$/ в предишния доклад). След една година, смятат експертите на Goldman Sachs, цената на царевицата ще е 5,7 $/бушел /224$/, въпреки че според по-ранните предположения е можело да достигне до 7 $/бушел /276$/.

 

Що се отнася до пшеницата, цената в новата и предишната прогноза на GS показва огромна разлика. Така, актуализираната прогноза за три, шест и дванадесет месеца съответно е 5,90 $ /218$/,  6,00 $ /220$/ и  6,20 $ /228$/ за бушел. Според предишната прогноза, цената на пшеницата е можело да достигне  13,00 $ /478$/ за бушел през следващите три месеца и  13,75 $ /505$/ за бушел през следващите шест месеца до една година.

 

Анализаторите на влиятелната банка добавят, че занапред виждат цамо намаляване на цената на зърното, тъй като запасите и засятите площи от царевица надхвърлят  очакванията на участниците на пазара. Намаляването на цената на царевицата, в частност, ще намали възходящия потенциал на цената на соята.

 

Данните от USDA доклада силно са изненадали експертите на Goldman Sachs, когато е  станало ясно, че при такъв ръст на запасите,  търсенето на фуражното зърно е намаляло с 40%, спрямо същия период на миналата година.