Трейдъри: USDA надцениха посевните площи

На петъчната търговска сесия, зърнокотировките на CBOT приключиха в различни посоки. Пшеницата затвори основно в зелената зона, като показа възстановяване след срива в четвъртък. Твърдата червена пшеница бе лидер в петък, на фона на възможното засилване на търсенето от страна на чуждестранни инвеститори. Септемврийския фючърс на CBOT обаче, претърпя малка загуба в цената си.

 

Според трейдърите, правителствения доклад, който предизвика срив на котировките в четвъртък, не отразява реалната ситуация с посятите земи. Анализаторите смятат, че американското министерство на земеделието надценява площите с пролетна пшеница с високо съдържание на протеин. Според трейдърите, прекомерната влага от дъждовете и наводненията, не са позволили на фермерите да засеят плануваните площи в северната част на Великите равнини.

 

Царевичните фючърси в петък бяха все още под натиска на данните от доклада на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/. Експертите на правителството оцениха много по-оптимистично  не само нивото на запасите от зърно към 1 юни, но и засятите площи.

 

Юлския контракт, обаче, затвори с повишение.

 

Мнението на трейдърите е, че през тази седмица, цените ще се стабилизират, тъй като разпродажбите, които бяха подгряти от данните на USDA, ще спрат. Експерти смятат, че декемврийския фючърс ще получи подкрепа на 5,50 - 5,75 $ / бушел. Според Chad Henderson от Prime Ag Consultants, играчите ще се фокусира върху прогнозата за времето. 

 

Европейската пшеница в петък възстанови част от  стойността си след падането в четвъртък до 8-месечен минимум. Трейдърите се съмняват относно адекватността на данните на USDA по запасите и сеитбата на царевицата.

 

Анализаторите от Goldman Sachs обаче потвърждават своята прогноза за спадаща цена в близка перспектива.

 

 Но се проявяват признаци, че сериозния спад в цените ще доведе след себе си активизация на купувачите.