Още на 1 юли в руските пристанища е започнало оформянето на над 1,1 млн. тона зърно за експорт

На първия ден след вдигане на експортното ембарго на зърно от Русия, са подадени за износ повече от 1,1 милиона тона, по оперативни данни на Федералната митническа служба.

 

 

"Повече от 1,1 милиона тона зърно е подадено за митническо оформяне. Това е зърно, което днес вече е изнесено зад граница" - каза вицепремиера Виктор Зубков.

 

 

Според руския вицепремиер, това подсказва, че руските компании нямат никакви проблеми с връщането си на световния пазар на зърно. Той не се съгласи с песимистичните прогнози на някои експерти, които се опасяват от по-високия риск при възобновяване на експортните доставки и смятат, че старите партньори на Русия не са готови отново да внасят руско зърно.

 

 

 

Въпреки заявленията обаче, че от руските пристанища на 1 юли е била изнесена над 1,1 млн. тона хлебна пшеница, някои пазарни експерти се съмняват, че тази информация отговаря на действителността.

 

 

Експертите съобщават, че на пристанищата наистина се товари зърно. Освен това, доста кораби чакат на рейд. Но изхождайки от техническите възможности и капацитета на пристанищата, това количество не може да бъде натоварено и оформено митнически в рамките на един работен ден.

 

 

ZarnoBorsa04 Юли, 2011